Μέλι - Μέλισσα

Με την επιμέλεια της φύσης!

Το μέλι είναι το πιο γλυκό δώρο της φύσης στον άνθρωπο! Οι μοναδικές διατροφικές και θεραπευτικές του ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα! Ο μεγάλος Δίας σύμφωνα με τη μυθολογία ανατράφηκε με μέλι από τη Νύμφη Μέλισσα.

Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε σε διάφορες περιπτώσεις, ενώ ο Δημόκριτος, πατέρας της ατομικής θεωρίας, ο οποίος έζησε 107 χρόνια έλεγε: “Χρειάζεται τα μεν έσωθεν του σώματος να διαβρέχονται δια μέλιτος, τα δε έξωθεν δι’ ελαίου”

Το ταξίδι του μέλιτος!

Είναι μαγικό να ακολουθήσουμε το ταξίδι της μέλισσας για τη δημιουργία του μελιού. Η μέλισσα συλλέγει από τα ζωντανά μέρη των φυτών αλλά και από εκκρίσεις εντόμων, ουσίες γνωστές ως νέκταρ ή μελιτώματα. Τις μεταφέρει στην κυψέλη και εκεί τις εμπλουτίζει με εξαιρετικά πολύτιμα συστατικά, δημιουργώντας το μέλι που τελικά το αποθηκεύει στις κηρήθρες!

Αναλύοντας το μέλι…

Το 70-80% του μελιού είναι σάκχαρα, κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη. Από τις θρεπτικές ουσίες που περιέχει έχουν αναγνωριστεί 180 αλλά έπεται συνέχεια! Περιέχει νερό σε ποσοστό 16%, 18 διαφορετικά οργανικά οξέα, πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία σε μικρές ποσότητες (κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο κ.ά.), ένζυμα, συμπλέγματα πρωτεϊνών, βιταμίνες (Β2, Β6, C, D, E, παντοθενικό οξύ, φολικό οξύ κ.ά), φυσικές αρωματικές ουσίες κ.ά.

Dr Μέλι… ο πιο γλυκός γιατρός!

Ο Ιπποκράτης για το δυνατό βήχα και τις μολύνσεις του φάρυγγα έδινε διάλυμα μελιού! Ακόμη και σήμερα συστήνεται ως μια πιο δραστική, υγιεινή επιλογή για τον δυνατό βήχα. Η βακτηριοστατική δύναμη του μελιού είναι μια ακόμη μοναδική του ιδιότητα. Η παρουσία του εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Είναι ιδανικό για τον πονόλαιμο, τις πληγές, τα εγκαύματα! Καταναλώνοντας καθημερινά μέλι δεν τρώμε κάτι νόστιμο και γλυκό μόνο αλλά κάνουμε καλό στον οργανισμό μας! Πέρα από ενέργεια προσφέρει στο σώμα ευεξία, ρυθμίζει το μεταβολισμό, προστατεύει από στομαχοεντερικές παθήσεις, τονώνει την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, καταστέλλει την αναιμία, προστατεύει το συκώτι και τα νεφρά!

Tην περίοδο του καλοκαιριού μια κυψέλη περιέχει:

  • 1 Βασίλισσα
  • 250-300 κηφήνες
  • 60.000 εργάτριες μέλισσες (από τις οποίες οι 20.000 είναι συλλέκτριες)

Εργασίες που κάνει μια εργάτρια μέλισσα ανάλογα με την ηλικία της

Ηλικία σε ημέρες:
  • 1-2 Καθαρίζει κελιά και διατηρεί ζεστό το γόνο
  • 3-11 Ταΐζει τον γόνο
  • 12-17 Παράγει κερί, χτίζει κηρήθρες, μεταφέρει τροφές στην κυψέλη
  • 18-21 Φρουρός στην είσοδο της κυψέλης
  • 21-40 Συλλέκτρια νέκταρος, γύρης, πρόπολης, νερού
  • 35-45 Tέλος της ζωής της
Βασίλισσα

Περίπου 5 ημέρες μετά την έξοδο από το κελλί της, η παρθένα βασίλισσα πραγματοποιεί την γαμήλια πτήση της και μπορεί να ζευγαρώσει με διαφορετικούς 10 ή παραπάνω κηφήνες. Το σπέρμα τους αποθηκεύεται σε ένα ειδικό όργανο την σπερματοθήκη και η βασίλισσα επιστρέφει στην κυψέλη όπου γεννάει έως 2000 αυγά την ημέρα. Αδένες της βασίλισσας παράγουν επίσης ένα μίγμα ουσιών το οποίο ονομάζεται βασιλική ουσία η οποία είναι υπεύθυνη για τον αρμονικό συγχρονισμό της συμπεριφοράς όλης της κυψέλης.

Κηφήνες

Οι κηφήνες, τα αρσενικά άτομα της αποικίας, προέρχονται από αγονιμοποίητα αυγά. Οι κηφήνες δεν μπορούν να κεντρίσουν επειδή δεν έχουν κεντρί το οποίο είναι όργανο των θηλυκών ατόμων.

Επίσης δεν έχουν κατάλληλα όργανα για περισυλλογή νέκταρος ή γύρης.

Η κύρια λειτουργία των κηφήνων είναι να γονιμοποιούν την βασίλισσα. Το ζευγάρωμα γίνεται στον αέρα (πτήση) και μακριά από την κυψέλη.

Μια δυνατή αποικία έχει περίπου 300 κηφήνες. Αλλά κατά την διάρκεια της εποχής που η τροφή είναι λίγη, οι εργάτριες σπρώχνουν τους κηφήνες έξω από την αποικία. Εκεί πεθαίνουν λόγω του ότι δεν είναι ικανοί για συλλογή τροφής.

top